Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i ryżem

Brak ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
2 porcje

Składniki

Sos pieczarkowy i polędwiczka wieprzowa
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 1 cm plastry
    200 g grzybów, świeżych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 1 cm plastry
  • 10 g oleju plus 2 łyżki
  • 75 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 polędwiczka wieprzowa (300-400 g)
Gotowanie ryżu
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego (patrz wariant)
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • ¾ łyżeczki soli

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 972.1 kcal / 4067.1 kJ
Białko 47.6 g
Tłuszcz 50.8 g
Węglowodany 81.4 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 21.8 g
Sód 1416.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...