Urządzenia i Akcesoria
Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i ryżem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
2 porcje
Składniki
Sos pieczarkowy i polędwiczka wieprzowa
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 1 cm plastry
-
10 g oleju plus 2 łyżki
-
75 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 polędwiczka wieprzowa (300-400 g)
Gotowanie ryżu
-
200 g ryżu białego, długoziarnistego (patrz wariant)
-
450 g wody
-
1 łyżeczka oleju
-
¾ łyżeczki soli
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
972.1 kcal /
4067.1 kJ
Białko
47.6 g
Tłuszcz
50.8 g
Węglowodany
81.4 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
21.8 g
Sód
1416.3 mg