Burgery z kurczaka z komosą ryżową (quinoa) i chia

3.8 11 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
8 sztuk

Składniki

  • 600 g wody
  • 60 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 - 3 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 8 bułek do burgerów przekrojonych na pół, opieczonych lub grillowanych (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 8 - 16 liści sałaty lodowej
  • 16 łyżeczek majonezu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 790.8 mg
Białko 23.7 g
Kalorie 1787.6 kJ / 427.2 kcal
Tłuszcz 15.6 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Węglowodany 48.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...