Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

4.5 28 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
12 porcji

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 100 g masła w tym 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 40 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 130 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • ½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 250 - 280 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 237 kcal / 991.6 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 8.4 g
Węglowodany 36.2 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 4.9 g
Sód 24.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...