Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
12 porcji
Składniki
-
350 g mąki pszennej
-
110 g cukru
-
100 g masła w tym 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 40 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
130 g mleka
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
-
2 żółtka
-
1 szczypta soli
-
250 - 280 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
237 kcal /
991.6 kJ
Białko
4.8 g
Tłuszcz
8.4 g
Węglowodany
36.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
4.9 g
Sód
24.8 mg