Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
12 porcji
Składniki
-
350 g mąki pszennej
-
110 g cukru
-
100 g masła w tym 60 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 40 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
130 g mleka
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
-
2 żółtka
-
1 szczypta soli
-
250 - 280 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
24.8 mg
Białko
4.8 g
Kalorie
991.6 kJ /
237 kcal
Tłuszcz
8.4 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
4.9 g
Węglowodany
36.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Sernik skubany
1 godz. 30 min
Klasyczny jabłecznik
1 godz. 30 min
Sernik Izaura
2 godz.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 godz. 15 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min