
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło do natłuszczenia
Kruszonka
- 70 g cukru
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
30
g orzechów pekan posiekanych
lub 30 g orzechów włoskich, łuskanych posiekanych
Ciasto
-
300
g borówek, świeżych
lub 300 g borówek, mrożonych - 225 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 70 g oleju
- 140 - 170 g cukru
-
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM - 2 jajka, rozmiar L w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 454.1 kcal / 1900 kJ
- Białko
- 6.9 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Węglowodany
- 68 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Sód
- 379.7 mg