Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

4.6 1.3K ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

  • masło do natłuszczenia
Kruszonka
  • cukru
    70 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • mąki pszennej
    30 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    1 szczypta
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
  • orzechów pekan posiekanych
    30 g
    30 g orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych
Ciasto
  • borówek, świeżych
    300 g
    300 g borówek, mrożonych
  • mąki pszennej
    225 g
  • jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
    170 g
  • oleju
    70 g
  • cukru
    140 - 170 g
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • jajka, rozmiar L w temp. pokojowej
    2
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 454.1 kcal / 1900 kJ
Białko 6.9 g
Tłuszcz 18.3 g
Węglowodany 68 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 379.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...