Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

4.6 1.3K ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

  • masło do natłuszczenia
Kruszonka
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 g orzechów pekan posiekanych
    30 g orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych
Ciasto
  • 300 g borówek, świeżych
    300 g borówek, mrożonych
  • 225 g mąki pszennej
  • 170 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 70 g oleju
  • 140 - 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
    2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 jajka, rozmiar L w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 454.1 kcal / 1900 kJ
Białko 6.9 g
Tłuszcz 18.3 g
Węglowodany 68 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 379.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...