Urządzenia i Akcesoria
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
-
⅔ łyżeczki nasion kolendry
-
⅔ łyżeczki gorczycy
-
⅔ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
⅔ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
130 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ½ ząbka czosnku
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
15 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
1 ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
500 g mleczka kokosowego
-
130 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
600 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
-
250 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
-
230 g różyczek kalafiora
-
150 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
-
150 g zielonego groszku, mrożonego
-
¾ pęczka kolendry, świeżej (opcjonalnie) drobno pokrojonej, do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
655.5 mg
Białko
8.5 g
Kalorie
1732.5 kJ /
414.1 kcal
Tłuszcz
19.6 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
14.6 g
Węglowodany
42.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Curry z ciecierzycy i kasza bulgur
50 Min
Curry z batatami i szpinakiem
40 Min
Curry z serem paneer
5 Std.
Chana masala
35 Min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 Min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 Std. 10 Min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 Min
Dal makhani
13 Std. 20 Min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 Min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 Min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 Min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min