Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

4.1 9 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • ⅔ łyżeczki nasion kolendry
  • ⅔ łyżeczki gorczycy
  • ⅔ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ⅔ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 130 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ½ ząbka czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 15 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 500 g mleczka kokosowego
  • 130 g wody
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 250 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 230 g różyczek kalafiora
  • 150 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego
  • ¾ pęczka kolendry, świeżej (opcjonalnie) drobno pokrojonej, do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 655.5 mg
Białko 8.5 g
Kalorie 1732.5 kJ / 414.1 kcal
Tłuszcz 19.6 g
Błonnik 7.3 g
Tłuszcz nasycony 14.6 g
Węglowodany 42.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...