Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami

Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami

4.0 1 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 35 g salami w plastrach
  • 65 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 85 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
  • 15 g sera żółtego np. gouda, edam, cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 15 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    15 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½ gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
    ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 170 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    170 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 270 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 130 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • ¾ łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • liście bazylii, świeże do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 944.5 mg
Białko 26 g
Kalorie 3210.9 kJ / 767.4 kcal
Tłuszcz 48.3 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 25.3 g
Węglowodany 61 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...