Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
30
g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia - 600 g ziemniaków, pokrojonych w 3-4 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
-
350
g borowików, świeżych, pokrojonych w 1 cm plastry
lub 350 g kurek, świeżych, w całości lub przekrojonych na pół - 1 ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 500 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2160.5 kJ / 516.4 kcal
- Białko
- 26.6 g
- Węglowodany
- 39.7 g
- Tłuszcz
- 28.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 928 mg