Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

4.7 33 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
2 porcje

Składniki

  • 3 - 4 udka z kurczaka, ze skórą, z kością
  • ½ - 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 15 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    15 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ½ ząbka czosnku
  • 10 g masła
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 70 g wody
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ⅓ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżka masła
  • 25 g liści szpinaku baby, świeżych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 982.7 kcal / 4111.6 kJ
Białko 60.1 g
Tłuszcz 79.4 g
Węglowodany 5.6 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 29.7 g
Sód 703.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...