Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
TM6 TM5

Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami

4.7 (1.3K ocen)

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 150 g kostek boczku
    lub 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • ⅓ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 500 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 700 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 - 35 g mąki pszennej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3562.1 kJ / 851.4 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
60.9 g
Tłuszcz nasycony
25 g
Błonnik
4.8 g
Sód
1120.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy