Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami

Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami

4.7 1.7K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 g oleju
  • 150 g kostek boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • ⅓ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 500 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 - 35 g mąki pszennej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1120.8 mg
Białko 35 g
Kalorie 3562.1 kJ / 851.4 kcal
Tłuszcz 60.9 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 25 g
Węglowodany 45 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...