Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry

Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry

3.8 4 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Majonez chipotle
  • 100 g oliwy z oliwek o łagodnym smaku
    100 g oleju słonecznikowego
  • 1 żółtko w temp. pokojowej
  • 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 25 g papryczki chili chipotle, z puszki pokrojonej (patrz wskazówka)
  • 10 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Salsa z kolendry
  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g wody
  • 1 kawałek skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej
  • 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczyptę cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Gotowanie kukurydzy
  • 700 g wody
  • 2 kolby kukurydzy cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół
  • ser parmezan, tarty do posypania
    ser pecorino, tarty, do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 389.1 mg
Białko 2.6 g
Kalorie 1209.9 kJ / 289.2 kcal
Tłuszcz 26.9 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 4.6 g
Węglowodany 11.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...