
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 150 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 180 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Krem i nasączanie biszkoptu
- 90 g wody
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- owoce jagodowe, świeże, do dekoracji
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2659 kJ / 635.5 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 62.2 g
- Tłuszcz
- 37.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 313 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladowe muffinki
35 min
Muffinkowe mini jabłeczniki (TM5)
1 godz. 35 min
Czekoladowe muffinki z czerstwego pieczywa
1 godz. 15 min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Zapiekanka ziemniaczana
40 min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 godz. 50 min
Batony z musli
50 min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3 godz. 10 min
Tarta z jabłkami (TM6)
1 godz.
Lody jagodowe z jogurtem kokosowym
1 godz. 5 min
Tort z truskawkami (TM6)
2 godz.
Tort tiramisu bez pieczenia
7 godz. 30 min