Urządzenia i Akcesoria
Ziemniaki księżnej z marchewką i groszkiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
1600 g wody
-
1 łyżeczka oleju (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
800 g ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
-
700 g marchewki nieobranej, pokrojonej na 4 cm kawałki
-
250 g zielonego groszku, świeżego250 g zielonego groszku, mrożonego
-
30 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 jajka
-
2 żółtka
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Beszamel
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
500 g mleka
-
40 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
751.2 mg
Białko
12.4 g
Kalorie
1633.3 kJ /
390.4 kcal
Tłuszcz
16.5 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
8.9 g
Węglowodany
50.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mac'n'cheese
50 min
Aromatyczne biryani z soczewicą
40 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6, TM7)
1 godz.
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM6, TM7)
1 godz. 10 min
Sałatka ziemniaczana z rumienioną cebulą, orzechami i serem pleśniowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
1 godz.
Soczewica z ryżem (Fakes moutzentra)
45 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Gratin z ziemniaków i selera
1 godz. 10 min
Kalafior z maślaną bułką tartą
40 min
Purée ziemniaczane z maślanką
35 min
Tarta porowo-serowa
1 godz. 25 min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min