Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

5.0 1 ocena
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
2 porcje

Składniki

  • ½ pęczka botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 130-150 g)
  • 10 g koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 75 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 50 g rzodkiewek
  • 25 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 130 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 10 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 250 g kefiru
    250 g maślanki
  • 2 jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 278.1 kcal / 1163.7 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 18.7 g
Węglowodany 15.4 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Sód 812.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...