
Urządzenia i Akcesoria
Chłodnik litewski
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
2 porcje
Składniki
-
½ pęczka botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 130-150 g)
-
10 g koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
75 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
-
50 g rzodkiewek
-
25 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g masła
-
130 g wody
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
10 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki cukru
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
100 g jogurtu naturalnego
-
250 g kefiru
-
2 jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
278.1 kcal /
1163.7 kJ
Białko
14 g
Tłuszcz
18.7 g
Węglowodany
15.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Sód
812.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

CHŁODNIKI
9 Przepisów
Polska
Polska