Żurek wegański

Żurek wegański

4.8 10 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • 140 g cebuli przekrojonej na pół
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 30 g oleju
  • 450 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1100 g wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiej, pokruszonej
  • olej do smażenia
  • 1 ½ opakowania tofu, wędzonego (270-300 g)
  • 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 70 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
  • 230 g zakwasu na żurek
  • 2 - 3 łyżeczki chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
  • prażona cebulka, gotowa (opcjonalnie) do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 294.6 kcal / 1232.7 kJ
Białko 8.8 g
Tłuszcz 7.8 g
Węglowodany 50.2 g
Błonnik 8.2 g
Tłuszcz nasycony 1.1 g
Sód 378.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...