Urządzenia i Akcesoria
Żurek wegański
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
140 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 - 5 ząbków czosnku
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
30 g oleju
-
450 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1100 g wody
-
3 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiej, pokruszonej1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
-
olej do smażenia
-
1 ½ opakowania tofu, wędzonego (270-300 g)
-
1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
70 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
-
230 g zakwasu na żurek
-
2 - 3 łyżeczki chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
-
prażona cebulka, gotowa (opcjonalnie) do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
378.6 mg
Białko
8.8 g
Kalorie
1232.7 kJ /
294.6 kcal
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
8.2 g
Tłuszcz nasycony
1.1 g
Węglowodany
50.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC 2024
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 godz. 15 min
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 godz.
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min
Wegański rosół z pieczonych warzyw
2 godz. 30 min
Tofucznica
30 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min