Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

4.8 167 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry w całości (ok. 150 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 - 7 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 160 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 60 g masła
  • olej do smażenia
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 275 g każde)
  • 1 opakowanie sera camembert pokrojonego w plastry (120 g)
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
  • ziarna sezamu, białego do posypania
  • 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1110.8 kcal / 4647.4 kJ
Białko 50.5 g
Tłuszcz 77.6 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 33.7 g
Sód 1213.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...