Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w cieście francuskim
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
4 filety z piersi kurczaka, bez skóry w całości (ok. 150 g każdy)
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
-
2 ząbki czosnku
-
6 - 7 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
160 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
-
60 g masła
-
olej do smażenia
-
2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 275 g każde)
-
1 opakowanie sera camembert pokrojonego w plastry (120 g)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
ziarna sezamu, białego do posypania
-
100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1213.6 mg
Białko
50.5 g
Kalorie
4647.4 kJ /
1110.8 kcal
Tłuszcz
77.6 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
33.7 g
Węglowodany
53 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER 2024
33 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Naleśniki z mięsnym farszem
1 godz.
Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami
1 godz. 20 min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2 godz.
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
1 godz. 25 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 godz.
Mini kotlety po kijowsku (de volaille)
45 min
Pieczone kieszonki z kurczaka z frytkami
50 min
Cordon bleu z kurczaka
20 min
Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
1 godz. 10 min
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
45 min
Udka kurczaka pieczone na kapuście
1 godz. 10 min