
Urządzenia i Akcesoria
Galette z kurczakiem dla całej rodziny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu200 g
-
masła zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)200 g
-
wody, schłodzonej90 g
-
soli½ łyżeczki
Karmelizowana cebula z boczkiem
-
ząbek czosnku1
-
masła20 g
-
cebuli pokrojonej w ósemki, z rozdzielonymi warstwami250 g
-
boczku parzonego, w plastrach pokrojonego w 2 cm paski110 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego ciemnego1 łyżka
-
octu balsamicznego1 łyżka
-
soli½ łyżeczki
Nadzienie z kurczakiem
-
wody600 g
-
polędwiczek drobiowych500 g
-
batatów pokrojonych w 2 cm kostkę220 g
-
tymianku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania galette1 łyżeczka
-
soli¼ - ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki150 g
-
masła40 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia papieru do pieczenia30 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
śmietany, min. 30% tłuszczu50 g
-
mleko do posmarowania brzegów ciasta
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
819.5 kcal /
3442.3 kJ
Białko
29.8 g
Tłuszcz
51.3 g
Węglowodany
57.4 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
28.3 g
Sód
1275.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KIEDYŚ TERAZ ZAWSZE
50 Przepisów
Polska
Polska