Galette z kurczakiem dla całej rodziny

Galette z kurczakiem dla całej rodziny

4.7 639 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    200 g
  • masła zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
    200 g
  • wody, schłodzonej
    90 g
  • soli
    ½ łyżeczki
Karmelizowana cebula z boczkiem
  • ząbek czosnku
    1
  • masła
    20 g
  • cebuli pokrojonej w ósemki, z rozdzielonymi warstwami
    250 g
  • boczku parzonego, w plastrach pokrojonego w 2 cm paski
    110 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego ciemnego
    1 łyżka
  • octu balsamicznego
    1 łyżka
  • soli
    ½ łyżeczki
Nadzienie z kurczakiem
  • wody
    600 g
  • polędwiczek drobiowych
    500 g
  • batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
    220 g
  • tymianku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania galette
    1 łyżeczka
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
    150 g
    150 g białych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • masła
    40 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia papieru do pieczenia
    30 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • mleko do posmarowania brzegów ciasta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 819.5 kcal / 3442.3 kJ
Białko 29.8 g
Tłuszcz 51.3 g
Węglowodany 57.4 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 28.3 g
Sód 1275.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...