Galette z kurczakiem dla całej rodziny

Galette z kurczakiem dla całej rodziny

4.7 684 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g masła zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 90 g wody, schłodzonej
  • ½ łyżeczki soli
Karmelizowana cebula z boczkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g cebuli pokrojonej w ósemki, z rozdzielonymi warstwami
  • 110 g boczku parzonego, w plastrach pokrojonego w 2 cm paski
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego ciemnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie z kurczakiem
  • 600 g wody
  • 500 g polędwiczek drobiowych
  • 220 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania galette
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
    150 g białych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 40 g masła
  • 30 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia papieru do pieczenia
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • mleko do posmarowania brzegów ciasta

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1275.4 mg
Białko 29.8 g
Kalorie 3442.3 kJ / 819.5 kcal
Tłuszcz 51.3 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 28.3 g
Węglowodany 57.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...