Węgierska zupa grzybowa

Węgierska zupa grzybowa

4.8 6 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 230 - 250 g grzybów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwków, kurek, podgrzybków, pokrojonych na kawałki
    230 - 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 25 - 35 g białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • 300 g wody
  • 150 g mleka
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana, 12% tłuszczu do podania
  • cytryna pokrojona w półplastry, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 189.4 kcal / 792.3 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 11.4 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 6.9 g
Sód 354.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...