Węgierska zupa grzybowa

Węgierska zupa grzybowa

4.8 6 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • koperku, świeżego tylko liście
    5 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    20 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • papryki wędzonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • grzybów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwków, kurek, podgrzybków, pokrojonych na kawałki
    230 - 250 g
    230 - 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
    25 - 35 g
  • wody
    300 g
  • mleka
    150 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana, 12% tłuszczu do podania
  • cytryna pokrojona w półplastry, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 189.4 kcal / 792.3 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 11.4 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 6.9 g
Sód 354.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...