Urządzenia i Akcesoria
Wegański ramen z masłem orzechowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
170 g makaronu ramen, suchego instant, bez jajek (o czasie przygotowania 4-6 min, patrz wskazówka), połamanego na kawałki
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
55 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju20 g oleju sezamowego, prażonego
-
⅔ - 1 ⅓ łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
270 g mleczka kokosowego
-
470 g wody
-
1 ⅓ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego1 ⅓ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
-
55 g masła orzechowego
-
3 ⅓ łyżki sosu sojowego
-
⅔ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
-
1 łyżka syropu klonowego⅔ łyżka syropu z agawy
-
1 opakowanie tofu, średnio twardego (ok. 200 g), pokrojonego w 2 cm kostkę
-
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego1 ⅓ łyżki mirinu
-
sól do oprószenia
-
pieprz, mielony do oprószenia
-
100 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry100 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
-
zielona cebulka ze szczypiorkiem, tylko liście, grubo posiekane, do posypaniakolendra, świeża tylko liście, grubo posiekane, do posypania
-
ziarna sezamu uprzednio uprażone, do dekoracji
-
65 g zielonego groszku, mrożonego, przekrojonego na pół65 g strączków młodego, zielonego groszku przekrojonego na pół
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1555.6 mg
Białko
20.1 g
Kalorie
2439 kJ /
582.9 kcal
Tłuszcz
33.8 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Węglowodany
45.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 Min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 Min
Szarpany jackfruit BBQ
25 Min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 Std. 15 Min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 Min
Zupa miso z warzywami
30 Min
Koreański ramen z tofu
50 Min
Wegański pad thai z tofu
45 Min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 Min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 Min
Zupa z kimchi i tofu
30 Min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min