Grzybowe stir-fry z ryżem
TM6

Grzybowe stir-fry z ryżem

4.4 (22 oceny)

Składniki

  • 5 g skrobi kukurydzianej
    lub 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 950 g wody, plus dodatkowo 1 łyżka
  • 300 g grzybów, świeżych, np. shiitake, boczniaki, pieczarki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 50 g oleju
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 25 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 1 - 2 czerwone papryczki chili, suszone
    lub 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 15 g sosu sojowego
    lub 15 g sosu sojowego, light
  • 5 g sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • 1 - 1 ½ łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
    lub 1 - 1 ½ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 100 g cukinii, pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm)
  • 100 g marchewki, pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm)
  • 100 g liści kapusty pekińskiej, pokrojonej w plastry
  • 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych, odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
  • 80 g kiełków fasoli, świeżych
  • olej sezamowy, prażony, do skropienia
  • cebula dymka pokrojona w plasterki, do dekoracji
  • ziarna sezamu, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1585.4 kJ / 378.9 kcal
Białko
8.9 g
Węglowodany
58.1 g
Tłuszcz
13.6 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Błonnik
4.1 g
Sód
557.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy