Urządzenia i Akcesoria
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
15 g oleju15 g masła klarowanego
-
65 g kostek boczku
-
1 ⅓ łyżki papryki słodkiej, mielonej
-
⅔ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
⅔ łyżeczki kminku
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
270 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4 cm kawałki
-
470 g wody
-
⅔ łyżeczki soli
-
1 ⅓ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej1 ⅓ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 liść laurowy, suszony mały
-
½ łyżeczki octu
-
35 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 4 łyżki do dekoracji
-
5 g skrobi kukurydzianej5 g skrobi ziemniaczanej
-
2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekane, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
542.4 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
716.3 kJ /
171.2 kcal
Tłuszcz
12.9 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Węglowodany
11.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Duszona młoda kapusta z boczkiem
45 min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 min
Włoska zupa z makaronem (TM6, TM7)
40 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Szwajcarski krupnik
40 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 godz. 45 min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Kremowa zupa ziemniaczana
45 min
Kapuśniak
50 min