Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
TM6

Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą

4.6 (86 ocen)

Składniki

  • 80 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych na kawałki
  • 80 g ogórków konserwowych, odsączonych (zalewę zachować), pokrojonych na kawałki
  • 250 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 30 g oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 550 g kiełbasy, np. podwawelskiej, myśliwskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 50 g kapusty kiszonej, odsączonej, pokrojonej na kawałki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 250 g wody
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 4 plastry cytryny

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2288.1 kJ / 546.9 kcal
Białko
23.9 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcz
43 g
Tłuszcz nasycony
11.6 g
Błonnik
4.3 g
Sód
1436.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy