Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych na kawałki
- 80 g ogórków konserwowych, odsączonych (zalewę zachować), pokrojonych na kawałki
- 250 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 30 g oleju
- 300 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 550 g kiełbasy, np. podwawelskiej, myśliwskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 50 g kapusty kiszonej, odsączonej, pokrojonej na kawałki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 250 g wody
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 4 plastry cytryny
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2288.1 kJ / 546.9 kcal
- Białko
- 23.9 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1436.6 mg
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa gyros z wieprzowiną
40 Min
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1 godz. 20 min
Solanka z mięsem
2 Std.
Szwajcarski krupnik
40 Min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55 min
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45 Min
Zupa gulaszowa
2 Std.
Zupa gyros z kurczakiem
50 Min
Zupa gołąbkowa
55 min
Zupa gulaszowa
1 Std. 35 Min
Biała fasola z chorizo
50 Min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 godz. 20 min