Wiosenna zupa minestrone

Wiosenna zupa minestrone

4.3 3 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje

Składniki

  • 1 ½ cebuli dymki przekrojonej na pół, ze szczypiorem, pokrojonym na 2 cm kawałki
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 40 - 50 g selera naciowego pokrojonego w 5 mm plastry
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na 3 cm kawałki
    50 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 75 g dyni pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki tymianku, świeżego
    1 szczypta tymianku, suszonego
  • ⅓ - ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 600 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 90 g makaronu do zupy, suchego drobnego, np. muszelek, kolanek, kokardek
  • 30 g liści szpinaku baby, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
    30 g czarnej kapusty toskańskiej (cavolo nero), lub jarmużu, bez twardych części, pokrojonej w 1 cm paski
  • 120 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
    120 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 60 g zielonego groszku, świeżego
    60 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ser parmezan, tarty (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 348.8 kcal / 1459.2 kJ
Białko 13.9 g
Tłuszcz 6.3 g
Węglowodany 61.1 g
Błonnik 8.6 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 593.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...