Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)

Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)

4.7 11 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje

Składniki

  • 100 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
  • wrząca woda do zalania tofu
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • ¼ - ½ czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
  • 5 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 35 g sosu sojowego
  • 275 g wody
  • 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 15 g octu ryżowego
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g pasternaku pokrojonego na kawałki
    60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 100 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 10 g oleju
  • 50 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 75 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g zielonego groszku, świeżego
    25 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • ziarna sezamu (opcjonalnie) do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2187.9 mg
Białko 17.4 g
Kalorie 1709.9 kJ / 408.7 kcal
Tłuszcz 12.5 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Węglowodany 60.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...