Indyk w kruchym cieście

Indyk w kruchym cieście

4.2 10 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Kruche ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 35 g mleka
  • 35 g wody
  • ⅓ łyżeczki soli
Nadzienie z indykiem
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
  • 100 g pora białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 75 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g masła
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 35 g białego wina, wytrawnego
  • 35 g hiszpańskiego sosu pomidorowego tomate frito (patrz wskazówka)
    35 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 250 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wariant)
  • 100 g szynki gotowanej pokrojonej na 2-3 cm kawałki lub w kostkę
  • 100 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pieczarek, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • mąka pszenna do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1103.7 mg
Białko 30.8 g
Kalorie 2986.4 kJ / 713.8 kcal
Tłuszcz 35.1 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Węglowodany 66.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...