Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocne babeczki „owieczki”
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 sztuk
Składniki
Pomarańczowe babeczki
-
250 g mąki pszennej
-
150 g cukru
-
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
2 jajka
-
75 g oleju
-
60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
60 g mleka
-
120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
Dekoracja
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
mini pianek marshmallow do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
-
6 czekoladowych jajek, nadziewanych przekrojonych na pół
-
pisaki cukrowe biały i czarny, do dekoracji
-
pestki dyni do dekoracji (24 szt.)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
165.7 mg
Białko
4.9 g
Kalorie
1499.9 kJ /
358.5 kcal
Tłuszcz
18.8 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Węglowodany
44.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER I/2023
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Małe domki z piernika na kubek
5 godz. 30 min
Wielkanocne babeczki „zajączki”
1 godz. 45 min
Babeczki nietoperze na Halloween
2 godz.
Wystrzałowe szaszłyki owocowe
30 min
Halloweenowe babeczki
1 godz. 40 min
Wielkanocne babeczki
50 min
Czekoladowe muffinki
35 min
Muffinki jogurtowo-cytrynowe
40 min
Tort z niespodzianką
12 godz.
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami
2 godz.
Babeczki pistacjowe z kremem
50 min
Babeczki leśny mech
2 godz. 50 min