
Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocne babeczki „owieczki”
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 sztuk
Składniki
Pomarańczowe babeczki
-
mąki pszennej250 g
-
cukru150 g
-
proszku do pieczenia2 ½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
jajka2
-
oleju75 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu60 g
-
mleka60 g
-
soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego120 g
-
skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek1 łyżka
Dekoracja
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki150 g
-
sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki150 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
mini pianek marshmallow do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
-
czekoladowych jajek, nadziewanych przekrojonych na pół6
-
pisaki cukrowe biały i czarny, do dekoracji
-
pestki dyni do dekoracji (24 szt.)
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
358.5 kcal /
1499.9 kJ
Białko
4.9 g
Tłuszcz
18.8 g
Węglowodany
44.8 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Sód
165.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER I/2023
11 Przepisów
Polska
Polska