
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pomarańczowe babeczki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 75 g oleju
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 60 g mleka
- 120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
Dekoracja
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - mini pianek marshmallow do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
- 6 czekoladowych jajek, nadziewanych przekrojonych na pół
- pisaki cukrowe biały i czarny, do dekoracji
- pestki dyni do dekoracji (24 szt.)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 358.5 kcal / 1499.9 kJ
- Białko
- 4.9 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Sód
- 165.7 mg