Wielkanocne babeczki „owieczki”

Wielkanocne babeczki „owieczki”

4.6 95 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 sztuk

Składniki

Pomarańczowe babeczki
  • mąki pszennej
    250 g
  • cukru
    150 g
  • proszku do pieczenia
    2 ½ łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
  • jajka
    2
  • oleju
    75 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    60 g
  • mleka
    60 g
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    120 g
  • skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżka
Dekoracja
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    150 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    150 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mini pianek marshmallow do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
  • czekoladowych jajek, nadziewanych przekrojonych na pół
    6
  • pisaki cukrowe biały i czarny, do dekoracji
  • pestki dyni do dekoracji (24 szt.)

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 358.5 kcal / 1499.9 kJ
Białko 4.9 g
Tłuszcz 18.8 g
Węglowodany 44.8 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 8.1 g
Sód 165.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...