Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

4.9 161 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 10 godz.
20 porcji

Składniki

Spód z czarnym kakao
  • 230 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 50 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
  • 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka
Masa serowa
  • 170 - 220 g żurawiny, świeżej
    170 - 220 g żurawiny, mrożonej
  • 1000 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 350 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 6 jajek
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 180 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią Dr. Oetker®
    3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, Dr. Oetker®
  • 2 białka
  • woda do pieczenia w kąpieli wodnej
Polewa z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 35 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 491.4 kcal / 2055.9 kJ
Białko 14.8 g
Tłuszcz 31.2 g
Węglowodany 38.7 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 17.4 g
Sód 489.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...