![Makowiec japoński Sławomira Zabawy Makowiec japoński Sławomira Zabawy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/AF51102F-6D7B-4C52-9BB1-54A218B2B8C2/Derivates/BAB16D04-0428-4FF1-AADD-981D1B699CF4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Makowiec
- 9 jajek
- 350 g maku
- 300 g cukru pudru
- 240 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 600 g jabłek pokrojonych na kawałki, bez gniazd nasiennych
- 100 g żurawiny, suszonej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
- 80 g kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Polewa
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- wiórki kokosowe do posypania makowca
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 488.7 kcal / 2044.9 kJ
- Białko
- 8.7 g
- Tłuszcz
- 32.8 g
- Węglowodany
- 43.6 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15 g
- Sód
- 122.5 mg