Wiśniowa chmurka
TM5 TM6

Wiśniowa chmurka

4.9 (834 oceny)

Składniki

Kruchy spód

  • 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Galaretka wiśniowa

  • 700 g wody
  • 3 opakowania galaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (ok. 75 g każda)
  • 500 g wiśni, mrożonych, bez pestek, nierozmrożonych (patrz wskazówka)
    lub 500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, nierozmrożonych (patrz wskazówka)

Beza z migdałami

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach (ok. 50 g)

Krem śmietanowy

  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1346.6 kJ / 321.8 kcal
Białko
4.4 g
Węglowodany
34.7 g
Tłuszcz
19.3 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Błonnik
1 g
Sód
135.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy