
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 kawałków
Składniki
Ciasto marchewkowe
-
masło do natłuszczenia formy
-
pomarańcza ekologiczna1
-
cukru230 - 280 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki400 g
-
jajka4
-
oleju słonecznikowego240 g
-
mąki pszennej250 g
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
-
sody oczyszczonej2 łyżeczki
-
cynamonu, mielonego1 ½ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej½ łyżeczki
-
soli¼ łyżeczki
Polewa z serka śmietankowego
-
cukru30 - 50 g
-
białej czekolady pokrojonej na kawałki80 - 100 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
serka śmietankowego podzielonego na kawałki300 g
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) np. cukrowe marchewki, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
328.2 kcal /
1373 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
21.7 g
Węglowodany
30.6 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
278.2 mg