Rogale à la marcińskie

Rogale à la marcińskie

4.8 33 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 9 godz. 40 min
12 sztuk

Składniki

Ciasto półfrancuskie
  • 115 g masła schłodzonego
  • 120 g mleka 3,2%
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 25 g cukru
  • ½ łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ jajka roztrzepanego
  • 1 szczypta soli
Nadzienie
  • 150 g białego maku
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 45 g cukru
  • 50 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 ½ biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki (ok. 20 g, patrz wskazówka)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 20 g)
  • 1 - 1 ½ łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 25 g)
  • ½ łyżki miodu (ok. 7 g)
Pieczenie rogali
  • mąka pszenna do oprószenia
  • ½ jajka roztrzepanego
  • ½ łyżki mleka
Lukier
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 - 2 krople aromatu cytrynowego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 36.9 mg
Białko 8.1 g
Kalorie 1532.3 kJ / 366.2 kcal
Tłuszcz 20.7 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Węglowodany 39.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...