Urządzenia i Akcesoria
Rogale à la marcińskie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 9 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Ciasto półfrancuskie
-
115 g masła schłodzonego
-
120 g mleka 3,2%
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
25 g cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego½ łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ jajka roztrzepanego
-
1 szczypta soli
Nadzienie
-
150 g białego maku
-
50 g orzechów włoskich, łuskanych
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
45 g cukru
-
50 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
2 ½ biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki (ok. 20 g, patrz wskazówka)
-
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 20 g)
-
1 - 1 ½ łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 25 g)
-
½ łyżki miodu (ok. 7 g)
Pieczenie rogali
-
mąka pszenna do oprószenia
-
½ jajka roztrzepanego
-
½ łyżki mleka
Lukier
-
75 g cukru pudru
-
2 łyżki mleka
-
1 - 2 krople aromatu cytrynowego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
36.9 mg
Białko
8.1 g
Kalorie
1532.3 kJ /
366.2 kcal
Tłuszcz
20.7 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
39.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER IV/2022
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Stollen
6 godz.
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16 godz. 10 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28 godz. 20 min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Masa makowa
30 min
Deserki amaretti
3 godz. 50 min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min