Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym

Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym

4.5 19 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 porcje

Składniki

Ziemniaki Hasselback
  • 15 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    15 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ziemniaki podłużne, nieobrane, dokładnie umyte (180-200 g każdy)
  • 2 plastry boczku parzonego, w plastrach pokrojone na 3-4 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ gałązki rozmarynu, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
  • 700 g wody
  • olej do posmarowania
Dip z serem pleśniowym
  • 20 g korniszonów pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 35 - 40 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
  • 85 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
  • 65 - 75 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g szczypiorku drobno posiekanego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1568.3 mg
Białko 23.1 g
Kalorie 2404.4 kJ / 574.7 kcal
Tłuszcz 35.7 g
Błonnik 5.1 g
Tłuszcz nasycony 18 g
Węglowodany 41.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...