Urządzenia i Akcesoria
Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 porcje
Składniki
Ziemniaki Hasselback
-
15 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki15 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 ziemniaki podłużne, nieobrane, dokładnie umyte (180-200 g każdy)
-
2 plastry boczku parzonego, w plastrach pokrojone na 3-4 cm kawałki
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ gałązki rozmarynu, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
-
700 g wody
-
olej do posmarowania
Dip z serem pleśniowym
-
20 g korniszonów pokrojonych na 3 cm kawałki
-
35 - 40 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
-
85 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
65 - 75 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 g szczypiorku drobno posiekanego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1568.3 mg
Białko
23.1 g
Kalorie
2404.4 kJ /
574.7 kcal
Tłuszcz
35.7 g
Błonnik
5.1 g
Tłuszcz nasycony
18 g
Węglowodany
41.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER IV/2022
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową
1 godz. 30 min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6, TM7)
40 min
Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem (TM6, TM7)
15 min
Gratin z ziemniaków (TM6, TM7)
50 min
Kanapki klubowe (Club sandwich)
1 godz.
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
25 min
Angielski brunch
50 min
Bruschetta z duszonymi pomidorami; Jajka na miękko
15 min
Croque Madame
35 min
Chlebki z grilla
1 godz. 35 min
Sałatka z preclami w parmezanowych miseczkach
1 godz. 30 min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 min