![Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6E380012-A8F9-4350-8BE8-624F027CA9B3/Derivates/b0147672f15ba6fbe47f6ed004a42ab92f19d6b1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sól rozmarynowa
- 20 g soli gruboziarnistej
- 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
Ziemniaki
- 700 g wody
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych, patrz wskazówka), małych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 676 kJ / 161 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 15911.7 mg