Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

4.7 3 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 kawałków

Składniki

Ciasto na tartę
  • 55 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 110 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania
  • 1 szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 40 g wody
Nadzienie
  • 500 - 600 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 25 g cukru
  • 10 g masła

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 27.3 mg
Białko 2.3 g
Kalorie 874.9 kJ / 209.1 kcal
Tłuszcz 9.2 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 5.6 g
Węglowodany 31.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...