Urządzenia i Akcesoria
Tarta jabłkowa
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 kawałków
Składniki
Ciasto na tartę
-
55 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
-
110 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania
-
1 szczypta soli
-
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego⅓ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
40 g wody
Nadzienie
-
500 - 600 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
25 g cukru
-
10 g masła
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
27.3 mg
Białko
2.3 g
Kalorie
874.9 kJ /
209.1 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
5.6 g
Węglowodany
31.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 godz. 30 min
Tort porowy
1 godz. 30 min
Placek lotaryński
45 min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 godz.
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 40 min
Ciasto jogurtowe
1 godz. 40 min
Nadziewane warzywa
1 godz. 20 min
Gnocchi alla romana
2 godz.
Babeczki z nadzieniem z parmezanu i suszonych pomidorów z Varomy
1 godz.
Focaccia serowa z pomidorami
45 min
Tarta prowansalska
1 godz. 15 min
Jabłecznik
55 min