Tort porowy
TM6 TM5

Tort porowy

4.8 (316 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g twarogu, pokrojonego na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    lub 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 200 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 350 - 400 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 4 jajka
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2001.9 kJ / 478.5 kcal
Białko
17.3 g
Węglowodany
29.3 g
Tłuszcz
32.6 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Błonnik
1.5 g
Sód
632 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy