Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g twarogu, pokrojonego na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 200 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 350 - 400 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
-
200
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 4 jajka
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2001.9 kJ / 478.5 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 29.3 g
- Tłuszcz
- 32.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 632 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Quiche ze szpinakiem i papryką
1h
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
2h 35 min
Quiche ze szparagami
1h 35 min
Mini tarty
1h 45min
Placek lotaryński
45min
Tarta wegetariańska
1h 10min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1h 30min
Tarta z kurczakiem
1j 55 menit
Tarta jabłkowa
1h
Tarta z serem pleśniowym
1h 35 min
Tarta z dynią
1h 40min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1h