Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 70 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 żółtka
- 25 g mleka, zimnego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
Krem cytrynowy
- 4 jajka (żółtka do kremu cytrynowego; białka do polewy bezowej)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru
- 200 g wody
- 40 g soku z cytryny
Polewa bezowa
- 50 g cukru
-
4
krople octu
lub 4 krople soku z cytryny - 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 21227 kJ / 507 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 61.9 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Tarta à la banoffee pie
2 godz. 40 min
Pomarańczowy krem angielski
2 godz. 30 min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 godz. 40 min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Cytrynowe tiramisu
6 godz. 25 min
Clafoutis - wiśnie w cieście
1 Std.
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 Std. 40 Min
Tarta budyniowa
1 Std. 15 Min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7 godz. 30 min