
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 500 - 750 g jabłek
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżki masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 922.2 kJ / 220.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 21.2 mg
Alternatywne przepisy
Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem (TM5)
15 min
Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem
40 min
Rozeta pizzowa do odrywania
1 godz. 45 min
Shoty na odporność
15 min
Mięsne paszteciki z ciasta francuskiego
45 min
Kotlety z czerstwego chleba z papryką
30 min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50 min
Tarte jabłka w cieście naleśnikowym (TM5)
50 min
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40 min
Tarte jabłka w cieście naleśnikowym (TM6)
50 min
Włoska zupa z makaronem (TM5)
40 min
Ślimaczki makowe
2 godz. 30 min