
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 500 - 750 g jabłek
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżki masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 922.2 kJ / 220.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 21.2 mg
Alternatywne przepisy
Tort z truskawkami (TM5)
2 Std.
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1h 15min
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1 Std.
Babka drożdżowa Panettone
3h
Chlebek rozmarynowo-czosnkowy do odrywania
2 Std.
Czekoladowe ciasto na białkach
1hod. 10min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM5)
1h 40min
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 Std.
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Cynamonki
2 Std. 15 Min
Tarta jabłkowa
1 Std.
Tarta z jabłkami (TM6)
1 Std.