
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto z jabłkami (apple pie)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
220 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
450 g mąki pszennej
-
20 g cukru pudru
-
1 szczypta soli
-
60 - 70 g wody bardzo zimnej
Nadzienie
-
800 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
120 g cukru plus 1 łyżka, do posypania ciasta
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
364 kcal /
1527 kJ
Białko
4.5 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
52.3 g
Błonnik
2.4 g