Sos warzywny do makaronu

Sos warzywny do makaronu

4.5 19 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 90 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 450 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 150 g pieczarek duże przekrojone na pół
  • 750 g przecieru pomidorowego, typu passata
    750 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 - 3 łyżki natki pietruszki, świeżej (opcjonalnie) posiekanej
  • 12 liści bazylii, świeżych porwanych
  • 1 ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • ser grana padano (opcjonalnie) tarty

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 346.3 mg
Białko 4.3 g
Kalorie 538.3 kJ / 128.7 kcal
Tłuszcz 5.4 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Węglowodany 18.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...