Urządzenia i Akcesoria
Sos warzywny do makaronu
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
90 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
450 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
-
150 g pieczarek duże przekrojone na pół
-
750 g krojonych pomidorów, z puszki750 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki oregano, suszonego
-
2 - 3 łyżki natki pietruszki, świeżej (opcjonalnie) posiekanej
-
12 liści bazylii, świeżych porwanych
-
1 ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
-
ser grana padano (opcjonalnie) tarty
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
346.3 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
538.3 kJ /
128.7 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
18.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ryż śródziemnomorski
50 min
Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci)
55 min
Gulasz sojowy z knedlami
1 godz.
Sos warzywny (ortolana)
1 godz. 5 min
Wegański sos boloński
40 min
Surówka z mieszanych warzyw
10 min
Śródziemnomorski sos warzywny
45 min
Ratatouille
40 min
Zupa minestrone
45 min
Sos pomidorowy
40 min
Makaron w sosie pomidorowym
30 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min