
Urządzenia i Akcesoria
Sos warzywny (ortolana)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych800 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
ząbek czosnku1
-
marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki200 g
-
selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki50 g
-
cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę100 g
-
papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki100 g
-
bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę100 g
-
wody100 g
-
soli1 - 2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 2 szczypty
-
bazylii, świeżej8 liści
-
tymianku, świeżego tylko liście2 gałązki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
68.3 kcal /
285.6 kJ
Białko
1.9 g
Tłuszcz
2.9 g
Węglowodany
10.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WŁOSKIE SOSY
8 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ketchup
1 godz.
Powidła śliwkowe
2 godz.
Śródziemnomorski sos warzywny
45 min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 godz. 5 min
Sos arrabbiata
40 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Sos słodko-kwaśny z papryką
50 min
Lutenica
1 godz. 50 min
Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
25 min
Sos warzywny do makaronu
40 min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50 min