Sos warzywny (ortolana)
TM5 TM6

Sos warzywny (ortolana)

4.7 (152 oceny)

Składniki

  • 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g marchewki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 g cukinii, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
  • 100 g papryki, pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 100 g bakłażana, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 100 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 liści bazylii, świeżej
  • 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
209 kJ / 50 kcal
Białko
1 g
Węglowodany
5 g
Tłuszcz
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy