Sos warzywny (ortolana)

Sos warzywny (ortolana)

4.7 155 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

  • pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
    800 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
    200 g
  • selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
    50 g
  • oliwy z oliwek extra vergine
    30 g
  • cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
    100 g
  • papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
    100 g
  • bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
    100 g
  • wody
    100 g
  • soli
    1 - 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • bazylii, świeżej
    8 liści
  • tymianku, świeżego tylko liście
    2 gałązki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 50 kcal / 209 kJ
Białko 1 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany 5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...