Warkocz makowy

Warkocz makowy

4.7 19 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
1 sztukę

Składniki

Ciasto
  • 80 g mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dr. Oetker®
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych instant Dr. Oetker®
    10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 2 jajka
  • 25 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
Masa makowa
  • 10 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 10 g migdałów, ze skórką
  • 100 g maku
  • 25 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
  • 70 g mleka
  • 25 g cukru
  • 15 g miodu
  • 25 g rodzynek
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)
  • 1 szczypta cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • 100 g cukru
  • 15 g gorącej wody

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 267.4 mg
Białko 68.2 g
Kalorie 12184.3 kJ / 2912.1 kcal
Tłuszcz 90.7 g
Błonnik 32.5 g
Tłuszcz nasycony 25.1 g
Węglowodany 472.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...