Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mleka
- 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 120 g cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
- 200 g orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 12445.1 kJ / 2974.4 kcal
- Białko
- 84.1 g
- Węglowodany
- 392 g
- Tłuszcz
- 131.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.5 g
- Błonnik
- 50.6 g
- Sód
- 656.6 mg
Alternatywne przepisy
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Sernik krakowski
4 Std. 55 Min
Faworki - róże
1 Std. 10 Min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 Std.
Faworki na żółtkach z piwem
2 Std. 30 Min
Pączki
1 Std. 20 Min
Lukier
2óra
Babka marmurkowa
2h 10 min
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min