Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie i formowanie wieńca
- 200 g moreli suszonych, bez pestek
- 120 g maku
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 250 g mleka
- 40 g kaszy manny
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna, ilość do oprószenia
- cukier puder, do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 777 kJ / 186 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 2.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka francuskie z makiem
1h
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30 min
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
3h 10min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20 min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Warkocz makowy
2u. 45min
Babka orzechowa
1h
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Kringel
2 godz. 40 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15 min