Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie i formowanie wieńca
- 200 g moreli suszonych, bez pestek
- 120 g maku
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 250 g mleka
- 40 g kaszy manny
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna, ilość do oprószenia
- cukier puder, do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 777 kJ / 186 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 2.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka francuskie z makiem
1 Std.
Rożki francuskie z serem
7h 40min
Kringel
2 Std. 40 Min
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13h 25min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 Std. 15 Min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 Std. 15 Min