
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie i formowanie wieńca
- 200 g moreli suszonych, bez pestek
- 120 g maku
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 250 g mleka
- 40 g kaszy manny
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna ilość do oprószenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 186 kcal / 777 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 25 g
- Błonnik
- 2.1 g