Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko, rozmiar L
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- 10 g miodu, płynnego
- 20 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1095.4 kJ / 261.8 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 60.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55min
Ciasto czekoladowe z whisky
2 godz. 35 min
Wiśniowa chmurka
8h 30min
Czekoladowe jajka z migdałami
3u. 15min
Sernik skubany
1h 30 min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 Std. 40 Min
Deser Czarny Las w szklankach
45 min
Ciasto wiosenna stokrotka
50 min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1h 15 min
Babka piaskowa "Fix"
1h 30 min
Mazurek cytrynowy
2h
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1h