Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko, rozmiar L
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- 10 g miodu, płynnego
- 20 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1095.4 kJ / 261.8 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 60.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wiedeńskie czekoladki
50 menit
Ciasto wiosenna stokrotka
50 menit
Pomarańczowe ciasto choinka
15h 40min
Piernik z Varomy
1h 40min
Drożdżowa choinka z pesto
2h 20min
Warkocz makowy
2 Std. 45 Min
Szybki piernik
1h 30min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2h 55min
Piernik z kawą zbożową
3h 20min
Piernik świąteczny
99 godz. 30 min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2 godz. 35 min