Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko, rozmiar L
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- 10 g miodu, płynnego
- 20 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1095.4 kJ / 261.8 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 60.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 Std. 15 Min
Tort Sachera
3 Std. 30 Min
Piernik na ciemnym piwie
2h 35min
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM5)
8h 30min
Ciasto orzechowe z 3 składników
1h 20min
Piernik z kawą zbożową
3h 20min
Szybki piernik
1h 30min
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM6)
8h 30min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Sernik skubany
1h 30min