Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po koreańsku
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
Kurczak
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
110 g mąki pszennej
-
30 g skrobi ziemniaczanej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ½ - 2 ½ łyżeczki soli
-
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1500 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
Sos
-
7 ząbków czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
75 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
45 - 75 g octu ryżowego
-
90 g miodu
-
45 - 65 g koreańskiej pasty chili gochujang
-
45 g ketchupu
-
25 g sosu sojowego
-
25 g oleju sezamowego
-
olej do głębokiego smażenia
-
1 ½ łyżki ziaren sezamu, białego do posypania
-
3 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
749.2 kcal /
3134.6 kJ
Białko
48.1 g
Tłuszcz
39.1 g
Węglowodany
51.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
11.2 g
Sód
1721.6 mg