Kurczak po koreańsku

4.9 227 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

Kurczak
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ - 2 ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1500 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
    1050 g piersi z kurczaka, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
Sos
  • 7 ząbków czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 75 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 45 - 75 g octu ryżowego
  • 90 g miodu
  • 45 - 65 g koreańskiej pasty chili gochujang
    1 - 1 ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 45 g ketchupu
  • 25 g sosu sojowego
  • 25 g oleju sezamowego
    25 g oleju
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 ½ łyżki ziaren sezamu, białego do posypania
  • 3 łyżki szczypiorku drobno posiekanego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 749.2 kcal / 3134.6 kJ
Białko 48.1 g
Tłuszcz 39.1 g
Węglowodany 51.5 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 11.2 g
Sód 1721.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...