
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 kawałków
Składniki
Ciasto marchewkowe
-
masło do natłuszczenia formy
-
½ pomarańczy ekologicznej
-
120 - 140 g cukru
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
2 jajka
-
120 g oleju słonecznikowego
-
130 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 szczypta soli
Polewa z serka śmietankowego
-
15 - 25 g cukru
-
40 - 50 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
150 g serka śmietankowego podzielonego na kawałki
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) np. cukrowe marchewki, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
330.9 kcal /
1384.7 kJ
Białko
4 g
Tłuszcz
21.7 g
Węglowodany
31.3 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
263.8 mg