Urządzenia i Akcesoria
Penne w sosie serowo-śmietanowym
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji
Składniki
-
90 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
-
90 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
680 g wody
-
300 g śmietany, 18% tłuszczu
-
1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej1 ½ - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
¾ łyżeczki soli
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
380 g makaronu, suchego, typu penne
-
230 g zielonego groszku, mrożonego częściowo rozmrożonego
-
150 g szynki gotowanej (opcjonalnie) pokrojonej w kostkę
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
348.5 mg
Białko
16.1 g
Kalorie
1914.9 kJ /
457.7 kcal
Tłuszcz
18.2 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Węglowodany
57.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25 min
Spaghetti carbonara (TM5, TM6)
40 min
Makaron z sosem z trzech serów
15 min
Makaron a'la carbonara
30 min
Pizza z makaronu spaghetti (TM5, TM6)
1 godz. 10 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40 min
Makaron w sosie pomidorowym
30 min
Makaron z boczkiem i sosem porowym
40 min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Spaghetti z tuńczykiem (TM5, TM6)
40 min