Jagodzianki

Jagodzianki

4.9 193 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
8 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 130 g mleka
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia miski
Nadzienie
  • 160 - 170 g jagód, świeżych
  • 15 g cukru
  • 10 - 15 g skrobi ziemniaczanej
Lukier
  • 100 g cukru
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 30.2 mg
Białko 5 g
Kalorie 1164.5 kJ / 278.3 kcal
Tłuszcz 6.5 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Węglowodany 51 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...