
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
-
30
g mąki pszennej
lub 30 g mąki krupczatki - 20 g cukru
- 25 g masła pokrojonego na kawałki
Chałka
- 2 jajka (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki, patrz wskazówka)
- 2 żółtka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 40 g świeżych drożdży pokruszonych
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1771.9 kcal / 7413.7 kJ
- Białko
- 45.9 g
- Tłuszcz
- 65 g
- Węglowodany
- 252 g
- Błonnik
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 36.9 g
- Sód
- 1285.3 mg