Urządzenia i Akcesoria
Oponki serowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 45 min
16 sztuk
Składniki
-
250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 jajko
-
40 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki wódki1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
87 mg
Białko
5 g
Kalorie
610 kJ /
146 kcal
Tłuszcz
6.4 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
16 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Faworki klasyczne
1 godz.
Rurki z kremem
3 godz.
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Kopytka
40 min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Ciasto Metrowiec
7 godz.
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Pączki
1 godz. 20 min