Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 jajko
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
-
1
łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
lub 2 łyżki wódki - olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 610 kJ / 146 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 87 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Oponki (bez cukru)
45 Min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min
Kopytka
40 Min
Faworki - róże
1h 10 min
Pączki
1 Std. 20 Min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25 Min
Faworki na żółtkach z piwem
2 Std. 30 Min
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40 min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 Std. 15 Min
Rogaliki z marmoladą
50 Min
Ciasto Metrowiec
7 Std.