Urządzenia i Akcesoria
Oponki serowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 45 min
16 sztuk
Składniki
-
250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 jajko
-
40 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki wódki1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
87 mg
Białko
5 g
Kalorie
610 kJ /
146 kcal
Tłuszcz
6.4 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
16 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Faworki klasyczne
1h
Rurki z kremem
3h
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40min
Faworki - róże
1h 10min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Rogaliki z marmoladą
50min
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Pierogi z mięsem
1h
Ciasto Metrowiec
7h
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Pączki
1h 20min