Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.7 215 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 120 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
  • 270 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1000 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 130 g białego wina, wytrawnego
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli do smaku
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 670 g mleka
  • 55 g masła miękkiego
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
  • 330 g makaronu, suchego, typu lasagne około 16 płatów (10 x 20 cm)
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1088.5 mg
Białko 40.3 g
Kalorie 3286.2 kJ / 785.4 kcal
Tłuszcz 45.7 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 35.2 g
Węglowodany 51.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...